fbpx

Sicilien, bara namnet förknippas med spänning. Vi är säkert många som läst om La Cosa Nostra, maffian på Sicilien. Vi har sett Gudfadern, Corleone och andra spännande filmer och serier om starka familjer som med järnhand styrde över livet på ön. Därför känns det lite extra roligt att presentera ett resmål som många hört talas om men kanske inte lika många besökt.

Med bilen runt ön

Sicilien är Medelhavets största italienska ö med många fantastiska platser att besöka, en del mer kända än andra. Vad man ska ta med i beräkningen är att vägar och infrastruktur inte är lika uppbyggt på alla platser, det kan därför ta betydligt längre tid än man tänkt sig att ta sig runt ön. När vi besökte Sicilien valde vi att bila från Palermo till Chefalu, vidare till Etna och Taormina för att avsluta med ett besök på den fantastiska golfanläggningen Donnafugata. Vi var borta en vecka men hade gärna stannat lite längre på vissa av destinationerna.

Vingård med fantastisk restaurang

Inte långt från flygplatsen i Palermo ligger den lilla staden Chefalu och inte långt från Chefalu ligger en helt underbar vingård Abbazia Santa Anastasia, som också driver hotell och en förstklassig restaurang. Vingårdens hotell har 28 rum, alla med egna namn och individuellt inredda med rustika möbler i lite dova, jordnära färger. Det finns flera restauranger, en liten vinbutik och ett litet torg där man kan njuta av den fantastiska atmosfären. Utsikten från en av restaurangerna är magisk, vinranka efter vinranka står i långa rader längs de böljande sluttningarna.

Den förbokade middagen serveras som en 7- rätters avsmakningsmeny med tillhörande viner från gården. Alla rätter är tillagade med kärlek, portionerna är smakfullt upplagda men för den som önskar påfyllning kommer kocken ut med hela pannan, här ska ingen gå hungrig från bordet. Vinerna är noga planerade till varje rätt men vi vill även prova ett glas av deras stolthet, Litra. Lite dyrare men helt perfekt till kalvfilén.

[Bilder på Abbazia Santa Anastasia]

Rubrik Chefalu

Som många av hotellen har även Abbazia Santa Anastasia en privat strand nere i Chefalu. Det är mysigt att kunna ta ett dopp mitt i staden, äta en sen lunch på någon av restaurangerna längs Medelhavet och avsluta med en kopp kaffe eller en drink på det lilla torget nedanför Katedralen. För den som önskar shoppa finns massor av butiker i de små gränderna.

[Bilder på Chefalu]

På östra sidan av ön ligger en av de mer kända städerna, Taormina. Det är en populär turistort och det är inte svårt att förstå varför. De små gränderna är fantastiska med massor av caféer och restauranger. Här finns några av öns bästa hotell, finaste butiker men trots all lyx känns det ändå mysigt och genuint. För den som vill bada men inte orkar gå fram och tillbaka till stranden finns det en linbana. Taormina har dessutom flera historiska minnesmärken, inte minst den antika teater som fortfarande finns att beskåda.
Bilder Taormina

Golf rubrik

Sista besöket på Sicilien för den här gången är på golfresorten Donnafugata, beläget på södra delen av ön. Det kostar en del men oj vad mycket man får för sina pengar. Direkt när man anländer kommer personalen fram och hälsar alla välkomna. De tar hand om bagaget samtidigt som de stolt presenterar sin resort. Donnafugata har två egna golfbanor, flera restauranger, ett stort poolområde, SPA och helt underbara rum med små trädgårdar till. Det finns till och med en liten minikatedral på det lilla torget nedanför receptionen.

Golfbanorna är vackra, välskötta och med helt olika karaktär; en park och en links. Det är lite märkligt att se dem så välskötta, gröna och fina i början av juli när det är 35 grader varmt ute.

Efter golfen smakar en iskall öl helt ljuvligt när den intas på takterrassen med utsikt över golfbanorna. När värmen blir lite tryckande på eftermiddagen är det bara att hoppa i bikinin och bege sig till poolen. Det är lyx att ha tre minuter till allt man kan önska sig på semestern, golf, pool, fantastisk mat och kalla drycker.

Rubrik igen

Middagen serveras på någon av resortens restauranger, man väljer själv var man vill boka in sig. En tvårätters med tillhörande vinpaket kostar ca 30 euro. Maten är vällagad och smakar underbart när den intas under stjärnorna en ljummen sommarkväll på Sicilien.

Det här är en femstjärnig resort men känns mer som en sjustjärnig, här skulle jag kunna stanna länge, länge. Efter middagen sätter jag mig en stund på den lilla uteplatsen. Jag summerar dagarna på Sicilien, konstaterar att jag är trött men lycklig över att få uppleva så mycket på alla mina resor. Jag har lärt mig att avstånden mellan de olika städerna är lite för långa för så få dagar och bestämmer mig för att nästa gång ska jag stanna lite längre, framförallt på Donnafugata.

[Bilder Donnafugata]