fbpx

Många vingårdar och vinerier i Australien är numera uppköpta och del av stora internationella dryckeskoncerner men det finns undantag. De Bortoli Wines är en av 12 familjeföretag som tillsammans har bildar ”First Families of wine”, för att värna om sitt arv av vintradition och berätta sin historia. Här kommer en liten del av den, om starka kvinnor som i generation efter generation utvecklar och vårdar sitt varumärke.

Kärlek på distans

Vi börjar med redan på 20-talet där familjeföretaget De Bortoli Wines i Australien grundades av den italienska immigranten Vittorio De Bortoli. 24-årige Vittorio var fattig och det fanns inte pengar att ta med färstmön Giuseppina Bisa på resan till Australien. Hon tog sig istället till Frankrike för att där kunna få arbete och spara pengar. Det skulle dock dröja fem år innan hon fick återförenas med Vittorio i det nya hemlandet.

Under tiden reste Vittorio runt i Riverina, tog arbete på olika gårdar och sov under en vattentank. 1927 hade han sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa en liten fruktodling i den lilla byn Bilbul, där företagets huvudkontor fortfarande ligger.

Gemensam start av vingården

Ett par år senare gifte sig äntligen Vittorio med sin Giussepina och ett långt liv tillsammans tog sin början. Att de satsade på vinodling istället för fruktodling får skyllas på det italienska arvet och för bördigt klimat. Paret De Bortoli tillsammans med andra immigranter från Italien var vana vid att dricka vin till maten men i Australien fanns det inga vanliga bordsviner. Allt som producerades var starkviner, ungefär som portvin. När det ett år var ett enormt överskott av vindruvor bestämde sig Vittorio för att tillverka sitt första bordsvin, vilket blev mycket uppskattat av de andra italienarna i området.

Arvet förs vidare

Paret fick tre barn och det blev sonen Deen, som så småningom tog över styret. Tillsammans med sin fru Emeri byggde han vidare på arvet efter Vittorio och Giussepina, utökade odlingarna och köpte mark i andra delar av Australien. Idag arbetar alla deras barn i familjeföretaget. Dessutom startade Emeri, den italienska restaurangen, Locale. Den är belägen i De Bortolis vineri i Yarra Valley och är idag ansedd som den absolut bästa restaurangen i området.

En passionerad kvinna för traditionen vidare

Parets dotter Leanne började i familjeföretaget redan som tonåring. Idag är det hon, tillsammans med sin man, som basar över familjens anläggning i Yarra Valley. Hon är dessutom engagerad i regionen Victorias turistråd. En i sanning passionerad kvinna som för familjens traditioner vidare.

Vilka stordåd Leanne och Steves döttrar kommer att uträtta får framtiden utvisa men med arvet från starka kvinnor som Giuseppina, Emeri och Leanne är vi säkra på att det blir fantastiskt.