fbpx

Nu står vi inför en underbar årstid i Sverige, golfbanorna öppnar en efter en och vi ser fram emot en lång, härlig säsong.

Dock är det många månader per år när vi gärna byter regn och rusk mot golf, sol och värme någon annanstans. Däremot vill vi kanske inte tillbringa massor av timmar på ett flygplan, allra helst inte om resan är över en weekend och man gärna spelar en runda redan första dagen. Men kan man välja spanska fastlandet hela året om. Om det är kallt i december och januari? Ja, det finns så klart inga garantier när det gäller vädret, men när vi bestämde oss för att bila genom Spanien för ett par år sen njöt vi av behagliga temperaturer och härliga dagar på golfbanan mitt i den svenska vintern.

Här är vår berättelse

Vår första destination var södra Spanien så vi valde att flyga till Malaga. Många av flygen går tidigt på morgonen från Arlanda vilket gör att man landar runt lunchtid och har hela eftermiddagen på plats. När vi lämnar flygplanet skiner solen från en klarblå himmel och det är drygt 20 grader. Hyrbilen hämtas ut och vi beger oss mot vår första destination som är Cadiz och golfanläggningen Montecastillo. Vi väljer att ta vägen från Malaga mot Sevilla, det vill säga inåt landet istället för kustvägen. Resan som tar ca 2 timmar är oerhört vacker. Landskapet är frodigt och grönt med höga berg och små byar längs vägen. De två timmarna går snabbt och innan vi vet ordet av är vi framme.

Barcelo Montecastillo

Montecastillo ligger i ett område bland villor och lägenheter. Hotellet är inbjudande med högt i tak och fantastisk utsikt över golfbanan från receptionen. Rummen är rymliga och nyrenoverade i varma, jordnära färger. Efter att ha checkat in njuter vi av en sen lunch på terrassen med utsikt över inspelet på hål arton innan vi promenerar bort till klubbhuset och övningsområdet. Vi hinner träna en stund innan mörkret sänker sig och det är dags att gå tillbaka till hotellet för middag och en skön natts sömn innan vi ska spela vår första golfrunda här på Montecastillo.

Golfbanan är en känd Europatourbana och har varit värd för Volvo Masters hela fem gånger, designad av Jack Nicklaus. Signaturhålet är definitivt det 18:e, det är verkligen något speciellt. Utslagsplatsen är på toppen av ett berg med magnifik utsikt över hotellet och det slottsliknande klubbhuset. Vi är två spelare med helt olika hcp men uppskattar banan båda två, den är utmanande och varierande, en bana man gärna spelar igen.

Vi upptäcker staden Jerez

Vi stannar två nätter på Montecastillo för att hinna utforska området lite, här finns massor att se om man vill kombinera golf med utflykter. Dagen därpå väljer vi därför att avstå golfen och sätter oss i bilen efter en riklig och välsmakande frukostbuffé. Endast 7 km från anläggningen ligger staden Jerez, mitt i det så kallade Sherry-distriktet. Staden har en gammal stadskärna som bjuder på mysiga restauranger, caféer och shopping. Efter ett kort stopp fortsättervi kustremsan ner mot Gibraltar där vi hittar flera pärlor; El Puerto de Santa Maria är en lite mindre stad och strax nedanför den ligger den mer livliga Cadiz. Området känt för sina atletiska hästar. Dagen går snabbt och vi konstaterar båda två att det hade varit lätt att fylla fler dagar med aktiviteter och sevärdheter. Området känns på något sätt väldigt spanskt och de små kuststäderna är olika varandra i storlek och karaktär, man vill hinna uppleva dem alla. Efter den sista kvällen och natten på Montecastillo för den här gången, packar vi väskorna och sätter oss i bilen för att fortsätta ner till Costa del Sol, Marbella och golfanläggningen Rio Real.

Kort besök i Marbellas välkända hamn innan vi checkar in på fantastiska Rio Real

På väg mot nästa mål stannar vi till en kort stund i Marbellas välkända hamn där lyxyachterna och restaurangerna ligger på rad efter varandra. Om ni inte varit här än så har ni något att se fram emot.
Endast 10 minuter från hamnen ligger Rio Real, ett boutiquehotell beläget direkt på golfbanan med samma namn. Här finns 30 stora luxuösa rum, alla med balkonger och/ eller terrasser. Det är inte konstigt att Rio Real är en populär anläggningar, här finns verkligen allt för att du ska få en minnesvärd golfresa.

Man känner sig utvald

Direkt när vi kommer fram till hotellet möts vi av trevlig personal som hjälper oss med vårt bagage och visar oss tillrätta. Vi checkar in och går sedan till golfrestaurangen för att äta lunch. Restaurangens terrass har utsikt över golfbanan och vår club sandwich smakar väldigt bra i solen tillsammans med en kall öl. Mätta och belåtna beger vi oss till rangen för att slå lite bollar. Rangen ligger en bit bort men vi hinner inte gå många steg innan vi blir upplockade av banpersonal som kör oss, de ska ändå plocka bollar. Just det där lilla extra, det som gör att man känner sig utvald och speciell kännetecknar flera saker på Rio Real.

Frukosten serveras som a la carte. Det finns allt från färsk frukt och färska bär till nyrostat bröd med olika pålägg och varma mättande äggrätter. Middagen serveras i den vackra restaurangen där ljuset från takkronorna blandas med kandelabrarnas varma sken. Maten är välsmakande och portionerna rikliga. Kaffet serveras i rummet utanför restaurangen där brasan sprakar välkomnande.

Vi känner oss nöjda med dagen, lite trötta och mycket mätta när vi planerar för morgondagens golfrunda. Ingen av oss blir besvikna, banan är precis som hotellet, helt fantastisk. Hålen är roliga och spännande, greenerna är välskötta och snabba och efter 18 hål känner vi att vi måste få spela mer. Sagt och gjort, efter en snabb lunch beger vi oss ut på banan igen, den här gången hinner vi även fotografera en del för att kunna förmedla lite av det vi upplever. Om du söker något med det där lilla extra, vill uppleva en välskött golfbana, god mat och dryck på ett vackert designhotell är Rio Real helt rätt.

Vi får njuta av ytterligare en kväll innan det är dags att packa väskorna igen och bege oss till en helt annan typ av anläggning; La Cala

Utmanande golf

La Cala är en golfanläggning med ett stort hotell, flera restauranger och inte mindre än tre olika golfbanor. Klubbhuset ligger på bekvämt gångavstånd från hotellet. Vi är inbokade på Asia, den trixiga av banorna och kanske den som räknas som svårast. Jag kan bara hålla med, den var inte lättspelad. Fairway lutade åt olika håll, många hål var dolda och det krävde sin man / kvinna att göra ett bra resultat här. Men å andra sidan är det ju nyttigt att testa sig lite extra ibland.

La Cala bjuder på god mat

Efter rundan njuter vi en stund i det stora klubbhuset innan det är dags att prova en av restaurangerna. Vi väljer Tapas och det känns som att kliva in i en spansk bodega,stämningen är på topp och det är nästan fullsatt. Det finns så mycket gott på menyn, det är svårt att välja och det slutar med att hela bordet är fyllt av heta små skålar med varierande innehåll. Tillsammans med en god flaska spanskt vin blir middagen en smakupplevelse vi sent glömmer. Det här är vår sista kväll på Solkusten, dagen efter ska vi åka till området strax nedanför Alicante för att besöka två olika golfanläggningar; La Manga och Mar Menor.

Det är ca 45 mil mellan de två stora turiststäderna och man kan välja att köra längs kusten eller ta vägen via Granada och Sierra Nevada. Vi valde det senare alternativet och det var spännande att se hur snabbt termometern sjönk från drygt 20 grader till 3-4 grader på bara några mil.

Det finns många som väljer att kombinera en veckas golf med lite skidåkning, vilket kanske känns lite märkligt men är fullt möjligt och förmodligen rätt kul. Vägen var välskött och utsikten över bergen nästan magisk vilket gjorde att bilresan gick snabbt och lagom till middagen var vi framme på La Manga. Det här är en riktigt stor anläggning med ett femstjärnigt hotell, massor av lägenheter, flera golfbanor, tennisbanor, fotbollsplaner och små torg med butiker och restauranger.

La Manga

La Manga är beteckningen på en ca 20 km lång landtunga som avskiljer saltvattenlagunen MarMenor (lilla havet) från Medelhavet. Resorten ligger egentligen inte på själva La Manga utan i närliggande Los Belones och har endast lånat namnet. Vi bor på hotellet och får ett rum med balkong en halv trappa ner. Rummet är nyrenoverat och fräscht, i badrummet finns färska blommor och vi välkomnas med frukt. Kvällens middag väljer vi att äta på hotellets restaurang. Maten är vällagad och god och efter middagen väntar underhållning i nattklubben.
Dagen därpå spelar vi en av de tre banorna, en välskött parkbana med många härliga hål. Efter rundan fick vi en guidad visning av området, lägenheterna och det stora nybyggda spa-komplexet med utsikt ända ner till havet. Dagen avslutades med middag på den lilla italienska restaurangen tillsammans med en av La Mangas säljare som berättar mer om de olika golfbanorna men även om andra aktiviter som erbjuds i området. Vi upplever att priserna i hotellets restauranger och barer är lite högre än vad vi är vana vid i Spanien men det finns flera alternativ på bekvämt promenadavstånd, inte minst golfrestaurangen.

Det finns fler anläggningar runt Alicante som kan erbjuda spel på fler än en bana.
Mar Menor och Double Tree by Hilton La Torre är två av dem.

Precis utanför den spanska staden Los Alcazares ligger Mar Menor som är vårt sista stopp på den här resan. Resorten består av ett femstjärnigt hotell, flera restauranger, lägenheter och en golfbana direkt utanför dörren. Som om inte det skulle räcka finns 5 andra golfbanor att välja mellan, alla designade av Jack Nicklaus, och på bekvämt avstånd med bil.

Hotellet är välskött och rummen ljusa och fina, det här är helt klart en favorit om man gillar att kunna välja bland flera golfbanor och restauranger. Vår sista kväll i Spanien är varm och skön, vi sitter ute och njuter av ett glas vin innan middagen serveras i hotellets restaurang. Maten är jättegod och portionerna rejäla, ingen av oss vill tänka på att det är sista spanska måltiden för den här gången. Dagen därpå är det dags att bege sig till flygplatsen och påbörja resan hem igen. Det går snabbt, bara drygt fyra timmar senare landar vi på ett kallt och frostigt Arlanda, långt bort från värmen och golfen. Och det är ju tur. För då kan man ju börja, drömma, längta och planera för en ny resa igen…

SENASTE INLÄGGEN

Magasinet för alla golfdamer

Vi delar med oss av recept, spännande reseberättelser och tips, reportage som får dig att slå längre från tee och mycket mer. Ta del av vårt magasin Enjoy Women’s Golf! Vi rekommenderar att du klickar här för att bläddra i dokumentet som ett online-magasin. Du kan också öppna en PDF här. Trevlig läsning!

Nyttiga chokladbollar för den där extra energikicken

De här chokladbollarna är perfekta att ha med sig på golfbanan. De ger en bra med energi och kan ligga hela rundan i din bag utan att bli kladdiga. Perfekta tilltugg på höstens kommande rundor och tävlingar. Testa receptet och njut! Nyttiga chokladbollar – ingredienser: 16 färska dadlar3 dl havregryn1 dl kokosflingor2 msk kakao0.5 dl…

Erbjudande – Nyköpings Golfklubb

Varmt välkomna till en av Södermanlands mest kompletta golfanläggningar Här finns två 18-hålsbanor, en trevlig golfrestaurang, en välsorterad golfshop och fräscha, nybyggda hus för övernattning. Golfbanorna är helt olika varandra. Den västra har en mer öppen landskaraktär, den östra en blandad terräng där de sista nio hålen till stor del spelas i skogsområdet på andra…

Laddar in …

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.