fbpx

Golfsäsongen sammanfaller ganska precis med säsongen för roséviner. Det är svårt att tänka sig något trevligare än ett glas rosé i klubbhuset efter årets första runda.

Även om vi svenskar numera dricker rosé året om så är det få drycker som så starkt förknippas med vår, uteserveringar och altaner, som just rosé.

Ofta hör man folk beställa ljus rosé men det är inte lika vanligt att vi beställer ett mörkrött rött vin eller ett gult vitt vin och det beror säkert på att fägen sällan har med smaken på vinet att göra. Det finns till och med de som säger att färgen är en kvalitetsgaranti , det stämmer givetvis inte.

Visst kan färgen på alla viner vara en del av totalupplevelsen men det som styr nyansen på rosévinet är tillverkningsmetoden, druvan den är gjord av, om det är ungt eller lite äldre vin – eller framförallt hur länge skalen varit med i macereringen. Vill man ha en mörkare färg så får musten och skalen vara i kontakt med varandra lite längre,

Det enklaste sättet att göra ett rosévin borde vara att slå en skvätt rött i vitt vin. Men det är inte bara extremt ovanligt, inom EU är det helt enkelt olagligt. Enda undantaget är när man gör rosa champagne.

Cotes de Provence i södra Frankrike ses av många som rosévinets hemvist på jorden. Drygt 80 % av allt vin som produseras här är rosé. I Sverige dricker vi dock mest rosé på box från den nya världen som tex USA eller Sydafrika.

Många roséviner har ett brett “användningsområde”. De flesta passar som sällskapsdryck men även som matvin men det beror givetvis på vilken sorts rosé det är. Rosé till en sommarsallad , kyckling eller fisksoppa är många gånger ett utsökt val.

Vinproducenten Château Minuty utanför St Tropez på franska Rivieran har tre fantastiska roséviner på Systembolaget som vi gärna rekommenderar; M de Minuty, Minuty Préstige och Minuty et OR.

Njut i försommarvärmen av det rosévinet som just är din favorit!